Erfpacht, wat is het? 

Als je een woning koopt waarbij sprake is van erfpacht, ben je de wél de eigenaar van de woning, maar niet van de grond. De grond waar de woning op staat blijft eigendom van de grondeigenaar.
Als je een woning koopt met erfpacht dan betaal je jaarlijks een bedrag aan de eigenaar van de grond. Het bedrag dat je jaarlijks betaalt, noemt men een canon.

Er zijn verschillende soorten erfpacht:
– Particuliere erfpacht: In dit geval is een persoon de eigenaar van de grond.
– Gemeentelijke erfpacht: In dit geval is de gemeente eigenaar van de grond.
– Zakelijk of institutioneel erfpacht: In dit geval is een bedrijf de eigenaar van de grond.

Hoe wordt erfpachtcanon berekend?

Als er sprake is van erfpacht op een woning ben je jaarlijks verplicht canon (huur) te betalen aan de eigenaar van de grond (de erfverpachter) in de vorm van erfpachtcanon. De erfpachtcanon wordt bepaald door onder meer de waarde van de grond en de rente die de eigenaar van de grond rekent. 

Kun je de erfpachtcanon afkopen? 

Het afkopen van erfpachtcanon is mogelijk. Bij voortdurende erfpacht kun je de erfpachtcanon (de huur) afkopen voor 50 jaar. Je betaalt de jaarlijkse erfpachtcanon in één keer vooruit voor een tijdvak van 50 jaar. Na 50 jaar wordt de erfpachtcanon opnieuw berekend. De hoogte van de afkoopsom hangt af van het moment waarop je de erfpacht afkoopt. Je kunt ook tussentijds de erfpacht afkopen. 

Ik koop een woning met erfpacht, waar moet ik op letten? 

Als je een woning koopt met erfpacht, is het belangrijk dat je goed weet wat er in het erfpachtcontract staat. Zo zou er in het contract kunnen staan dat een bepaald pand alleen als woonruimte mag worden gebruikt. 

De erfpacht wordt na een termijn van 50 jaar opnieuw berekend en zou hoger kunnen uitvallen dan het huidige erfpachtcanon. Kijk dus goed wanneer de erfpacht opnieuw zal worden berekend voordat je de woning koopt. 

Wat is eeuwigdurende erfpacht? 

In geval van eeuwigdurende erfpacht worden de erfpacht kosten eenmalig bepaald en voor eens en altijd vastgezet. Doordat de grondwaarde na een periode van 50 jaar aanzienlijk kan zijn gestegen, kan de erfpachtcanon een stuk hoger uitvallen. Met deze kosten wordt door erfpachters na verloop van het vijftig jaar durende tijdvak vaak geen rekening gehouden. Het vernieuwde eeuwigdurende erfpachtstelsel biedt een tijdvak zonder einddatum aan, oftewel een eeuwigdurend tijdvak. 

Indien u overstapt naar eeuwigdurende erfpacht kunt u ervoor kiezen om de eeuwigdurende erfpachtcanon jaarlijks te betalen, of voor altijd af te kopen. 

Voor de berekening van de erfpachtcanon wordt de WOZ-waarde van het voorgaande belastingjaar gebruikt. Tevens wordt bij een overstap een korting gegeven van 35% op de afkoopsom of de jaarlijkse canon. Daarbij is het canonpercentage (de rente) in 2022 2,39 procent. Dit betreft een bodempercentage en kan veranderen indien de langlopende rente in de tweede helft van 2022 aanzienlijk stijgt. 

Meer weten over de eeuwigdurende erfpacht in Amsterdam? Veel gestelde vragen lees je hier. 

DE SPIJTOPTANTENREGELING

Wil je gebruik maken van de spijtoptantenregeling?

De spijtoptantenregeling is door de gemeente Amsterdam opgesteld om woningeigenaren, die niet op tijd zijn overgestapt zijn naar eeuwigdurende erfpacht, de mogelijkheid te bieden dit alsnog te doen. De spijtoptantenregeling is dus een tweede kans voor erfpachters om onder dezelfde gunstige voorwaarden, zoals die golden vóór 8 januari 2020, alsnog over te stappen. 

Deze voorwaarden houden onder meer in: een grondwaarde gebaseerd op de laagste WOZ-waarde uit de WOZ-beschikking van 2015 (peildatum 01-01-2014) of 2016 (peildatum 01-01-2015), een canon percentage van 2,39 procent, een buurtstraatquote (BSQ) van 2017 en een overstap korting van 35%. Meer over de spijtoptanten regeling lees je hier. 

Erfpachters die aan de voorwaarden voldoen van 28 november 2022 tot en met 31 juli 2023 een aanvraag indienen in het Overstap portaal van de Gemeente Amsterdam voor de overstap naar eeuwigdurende erfpachter als spijtoptant. 

Hoe gaat het in z’n werk? 

Na het ontvangst van de aanbieding van de gemeente Amsterdam voor het jaarlijks vastzetten van de canon of de afkoop van de canon, dient u bij de acceptatie van de aanbieding in het Overstap-portaal van de gemeente Amsterdam een keuze te maken voor het notariskantoor dat de akte zal opmaken. 

U kunt ons in het Overstap-portaal selecteren als behandelend notaris. U hoeft hiervoor voorafgaand aan uw keuze geen contact op te nemen met ons kantoor, wij zijn u graag van dienst. Uiteraard is telefonisch contact omtrent uw overstap wél mogelijk. Na het doorlopen van de stappen in het Overstap-portaal zal de gemeente een instructie opmaken voor ons als notariskantoor om de akte voor u op te maken. Na het afronden van de aanvraag voor de overstap naar eeuwigdurende erfpacht heeft u zes maanden de tijd om de akte te laten passeren. Wanneer de deadline voor het passeren van de akte nadert, zullen wij contact met u opnemen. Bent u benieuwd naar de status van uw dossier? Neemt u dan vooral contact met ons op. 

Als NVA Notaris zijn wij goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van erfpacht, eeuwigdurende erfpacht en de spijtoptantenregeling. Wij helpen u dan ook graag te kijken wat de mogelijkheden voor u zijn en maken dit vervolgens graag voor u in orde. 

Neem vooral contact met ons om uw vragen te stellen of een afspraak te maken.